БГ Радио и Европейския Парламент те предизвикват: Промени навиците си, за да не се променя природата!

БГ Радио съвместно с Европейския Парламент  организира  кампания, с която ще ви предизвика и вдъхнови да промените навиците и начина си на живот така, че да помогнете да се съхрани природата и нейните ресурси.

Знаеш ли, че ако не си част от решението на един проблем, ти си част от проблема? Нека всички станем част от решенията на проблемите свързани със замърсяването на околната среда!

БГ Радио ви предизвиква да промените начина си на живот, за да не се променя нашата природа! Всяка седмица ви представяме информация, която ще ви убеди колко е важен личният принос за намаляване на замърсяването на околната среда чрез рециклиране, намаляване на въглеродния отпечатък и други практики, които допринасят за опазване на природата в нашето населено място, а и на цялата планета.  Но освен тази информация тук ще намерите и идеи за това как да промените начина си на живот така, че да спомогнете опазването на природата и нейните ресурси!

Включете се в нашите седмични предизвикателства и всеки петък един от вас ще печели раница с комплект за пикник!

Най-активните от вас, които имат свои идеи за промяна и регистрират своя кампания на интернет страницата на Европейския Парламент за набиране на доброволци ZaednoZa.eu/bg могат да спечелят посещение на централата на Европейския Парламент в Страсбург, когато и ако здравната обстановка позволява.

Бъдете активни, давайте идеи и ангажирайте приятели в своя мини-кампания за опазване на природата на ZaednoZa.eu/bg,

Ако всички направим нещо малко - ефектът ще бъде голям!

ТЕМА НА СЕДМИЦАТА: Въглероден отпечатък

Когато отиваш на работа с кола, купуваш си нова тениска или телефон, готвиш пържоли на скарата или изхвърляш не изядената вечеря, допринасяш за натрупването на въглеродни и други емисии в атмосферата или казано по друг начин, оставяш своя въглероден отпечатък. Всеки има своя личен отпечатък, който се формира от:

 • храната, която консумира
 • дрехите и вещите, които купува
 • енергията, която потребява
 • начинът, по който се придвижва (използван транспорт)
 • и отпадъците, които генерира.

Населението на света постоянно нараства и според прогнози на ООН до 2050 г. може да достигне до 9,7 млрд. души.  Всички те потребяват различни количества природните ресурси и оставят своя отпечатък върху природата. От друга страна нарастването на населението води до увеличаване на емисиите и изчерпване на ресурсите на планетата.

Много държави, институции и предприятия се стремят да намалят своите емисии, а ЕС дори постави цел за „неутралност по отношение на климата“ до 2050 г. Всеки един от нас също може да допринесе за тази цел и да намали личния си отпечатък. Малки промени могат да доведат до голяма разлика в дългосрочен план, именно затова ви предлагаме и някои конкретни идеи, чрез които да намалите въглеродния си отпечатък:

 • Избирайте сезонни плодове и зеленчуци и локални храни (може и да не ядете авокадо всеки ден имайки предвид, че най-вероятно е пътувало от другия край на света и за производството на 1кг авокадо са необходими около 2000л вода)
 • Не прекалявайте с покупките на храна и импровизирайте с остатъците преди да ги изхвърлите. Дори и да сте много гладни, не поръчвайте половината меню, когато се храните в ресторант :)
 • Намалете консумацията на месо (има толкова разнообразни рецепти без месо, опитайте да увеличите дела на зеленчуците в менюто си)
 • Винаги си носете торба за многократна употреба при пазаруване (няма нужда да слагате бананите в отделно пликче, няма да се разпаднат)
 • Информирайте се, не се поддавайте на зелени заблуди (това, че някъде пише, че даден продукт е „зелен“ или „еко“, не го прави такъв, потърсете какви са изискванията към продукта, какво пише на сайта им и т.н.). Все повече компании се ангажират да управляват въздействията си върху околната среда и да превърнат продуктите си във въглеродонеутрални – проверете какви цели си поставя производителят на определен продукт и дали наистина има отговорно поведение.
 • Опитайте се да купувате дрехи втора ръка или такива произведени при справедливи условия на труд
 • Ограничете и изхвърляйте разделно отпадъците си (Има смисъл и не, не всичко отива в един камион)
 • Избирайте енергийно ефективни уреди с проверени сертификати
 • Не съхранявайте ненужни данни в онлайн облака и не изпращайте ненужни писма или казано по друг начин: намалете цифровият си отпечатък (изпращането и получаването на един e-mail произвежда същото количество СО2 в атмосферата, колкото производството на една пластмасова торбичка)
 • Изключвайте електронното си оборудване от контакта и не оставяйте телефона да се зарежда, след като батерията вече е заредена
 • Гасете лампите когато излизате от стаята и заменете осветлението с енергийно ефективни опции
 • По възможност, изолирайте дома си и сложете соларни панели на покрива си
 • Пътувайте устойчиво: Изберете влака, карайте колело, вървете пеша, ползвайте градски транспорт, електро скутери/коли, а защо не и да тичате до работа.
 • Пазарувайте отговорно и купувайте само това, от което имате нужда - замислете се дали наистина имате нужда от даден продукт преди да направите своя избор.

Играта се провежда със съдействието на Denkstatt

ИЗБЕРИ СВОЕТО СЕДМИЧНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ТУК! ВКЛЮЧИ СЕ! БЪДИ АКТИВЕН И ДАЙ СВОИТЕ ИДЕИ ЗА ОПАЗВАНЕТО НА ПРИРОДАТА!

Ето и печелившите:
11.06 – Красимира Петрова 
18.06 - Александра Толева
25.06 - Дойчо Самоходов 
02.07 - Петя Атанасова
09.07 - Божидар Божков 
16.07 - Антоанета Димитрова 
23.07 - Женя Маникатова 
30.07 - Мариян Янчев