В Благоевград се откри изложба, посветена на 150 години от рождението на Махатма Ганди

В Благоевград се откри изложба, посветена на 150 години от рождението на Махатма Ганди
Снимка: DocumentaryTube
2 Октомври 2019

В Благоевград беше открита документална изложба „Ганди – благочестивата жертва на чистата душа“, посветена на 150-тата годишнина от рождението на Махатма Ганди, наричан Бащата на Индия. Специално за събитието дойдоха Раджеш Лал - секретар на посолството на Индия, Пламена Рачева - директор на варненската художествена галерия и куратор на изложбата, ректорът на ЮЗУ - проф. д-р Борислав Юруков и много любители на изкуството.

Изложбата представя приятелството и общуването между Ганди и българския художник Борис Георгиев. Тя съдържа кореспонденции, фотографии, рисунки и оригиналния портрет на Бащата на Индия.

 

Изложбата беше открита от заместник – кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова: „За нас е чест Благоевград да е домакин на тази изложба, посветена на честванията на 150 години от рождението на Махатма Ганди. Един живот, който е вдъхновяващ пример за изследване и за подражание. Първият министър – председател на свободна Индия – Джавахарлал Неру, казва в деня след убийството на Ганди: - Човечеството трябва да чака столетия, за да се роди друга подобна велика душа. Ние трябва да сме горди, че духовният обмен между Борис Георгиев и Бащата на Индия е оставил видими следи“.

 

Събитието е съпътствано от постерна мобилна изложба със снимки и житейски мисли на големия индийски духовен водач, която ще бъде разположена на един от красивите мостове на Благоевград – този от пл. „Благоевград“ към кв. „Вароша“.

Прочетете още