Тематична седмица в Стартер с Вдъхновителите Тоника СВ и Стефан Диомов

Тематична седмица в Стартер с Вдъхновителите Тоника СВ и Стефан Диомов
21 Юни 2021

Тази седмица в ефира на Стартер ще гостуват членовете на БГ Вдъхновителите за тази година Тоника СВ - Милица Божинова, Ралица Ангелова, Теодор Шишманов, Драгомир Димитров и  композитора Стефан Диомов, които ще ни разкажат интересни истории за групата.  Тоника СВ ще получат специалната награда БГ Вдъхновение на името на Ана Мария Тонкова, единствената статуетка, която се определя еднолично от eкипа на БГ РАДИО.

В края на седмицата очаквайте два дни посветени на музиката на групата и много истории от живота на Стефан Диомов и Тоника СВ и творчеството им, които ще звучат в събота и неделя, 25 и 26 юни.

Тоника СВ е създадена от Стефан Диомов през 1980 г. и бележи епоха в българската естрадна музика до раздялата на групата в този и вид през 1991 г. Трудно е да си представим българско лято без "Нека да е лято" и "Приятели", абитуриентски бал без "Един неразделен клас" и още много моменти от живота на всеки българин, от които песните на Тоника СВ са станали и стават част.

Тоника СВ  е сформирана след конкурса, обявен от Ансамбъла при ГУСВ. Дебютира на Младежкия конкурс за забавна песен през 1981 и заживява в радио и телевизионния ефир в състав Ваня Костова (до 1986), Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Драгомиров, Теодор Шишманов (до 1983), последван от Емил Василев (от 1983). Още същата година групата печели много почитатели с песни като “След градската музика” и “Вечерен вятър”. Изпълнява мелодични шлагери, близки до традицията на италианската забавна песен. На телевизионния конкурс “Мелодия на годината” през 1982 “Приятели” (м.Стефан Диомов ) заема първото място, а “Един неразделен клас” (м.Недко Трощанов) - второто. Изнасят концерти в редица европейски страни, като Португалия и Германия. Лауреат е на наградата на ЦК на ДКМС за 1983. Между най-популярните песни са “Цвете за обич”, “Мария”, “Обич”.

Наградата БГ Вдъхновител се реализира с подкрепата на NESCAFÉ® Dolce Gusto - кафето, което подкрепя българските артисти и музиканти.

Прочетете още