Пловдив се превръща в резиденция за артисти

Пловдив се превръща в резиденция за артисти
Цветан Кръстев
16 Септември 2021

През август в Пловдив пристигна първият участник в резиденцията за артисти. Програмата беше обявена в края на май като пилотно издание, като предлага оптимални условия за творчески престой и работа в Пловдив в рамките на един месец. 

Резиденцията ще насочи интереса към познати, обичани от всички и не толкова познати обекти и паметници на културното наследство в Пловдив, като се ползват необичайни творчески подходи към тях. Основната идея на заместник кмета по „Култура, археология и туризъм“ на Пловдив Пламен Панов е чрез изявите на гостуващите артисти на място и в градска среда да се подпомогне възстановяването на културния туризъм в града, а резиденцията да продължи да се организира всяка година като традиционно събитие и част от културния календар. 
Работна група от експерти в областта на съвременното изкуство, с помощта на Емил Миразчиев, Веселина Сариева и Йоханес Артинян, избра трима художници, които ще участват в пилотното издание на резиденцията.

През месеците август и септември 2021 г. в Пловдив ще гостуват и работят Цветан Кръстев, Марияна Василева и Кирил Кузманов. И тримата автори са добре познати на художествената сцена и имат богата биография и опит в различни сфери на изкуството.
Цветан Кръстев е част от първата вълна неоконцептуални български художници, които допринесоха за значителната промяна и откриване на нови възможности за артистична изява още от средата на 90-те години на 20 век. Един от основателите на група „Вар(т)на“ във Варна, той работи в областта на ленд арт, видео, инсталация, пърформанс. Участвал е в множество престижни форуми на съвременото изкуство в България и чужбина.  
Марияна Василева е добре позната на международната сцена като автор на видео и мултимедийни инсталации, обекти и скулптури. От 1994 г. живее в Берлин и има участия в десетки групови изложби по целия свят. През 2021 г. показа свои рисунки и фотографии в първата си самостоятелна изложба в Пловдив, в галерия „Сариев“.
Кирил Кузманов е един от първите български артисти, който посвети свой дългосрочен и мащабен проект на Капана в Пловдив още преди той да се развие като квартал на творческите индустрии. С проекта „0“ авторът предложи различна и същевременно провокативна перспектива към архитектурното наследство на квартала. Кузманов се изявява успешно в областта на скулптурата, инсталацията и обекта и понастоящем живее в Лондон.

Публиката в Пловдив ще има възможност да се запознае подробно с портфолиото и изявите на гостуващите артисти, както и с резултатите от техния престой в серия от индивидуални презентации и срещи, които предстоят като част от резидентната програма през септември.
Община Пловдив осигурява условия за творчески престой и реализация на идеи, инспирирани от културно-историческото наследство на Пловдив като ще се създадат условия за творчески обмен между гостуващите творци и местната артистична общност. 

Пилотното издание през 2021 година цели:
• Да реализира иновативни идеи в съвременните тенденции на визуалните и дигиталните изкуства с фокус ключови обекти от богатото недвижимо културно наследство на Пловдив;
• Да активира и обживи възприятието за културната идентичност на Пловдив чрез създаване на знаково произведение в областта на съвременните визуални изкуства; 
• Да излъчи художествен продукт, съвместим с имиджа на града като място за култура и туризъм;
• Да предостави възможност за обмен на артисти, партньори и ноу-хау
Изборът на работната група се основава на репутацията и международния опит на артиста, значимост на реализирани  художествени проекти, сходни с целите на поканата, иновативност и устойчивост на създадените произведения.

Прочетете още