Напусна ни големият Стефан Данаилов

Напусна ни големият Стефан Данаилов
27 Ноември 2019

На 27 ноември на 76-годишна възраст почина големият Стефан Данаилов. Той беше приет там в началото на октомври след дълго боледуване.

Стефан Данаилов не беше просто добър актьор с повече от 150 роли в театъра и киното, той беше и дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ,  министър на културата и народен представител.

Ролите му в киното като професионален актьор стартират с "Понеделник сутрин", "Морето, "С дъх на бадеми", но голямата популярност му носи ролята на майор Деянов в "На всеки километър", където за първи път е припознат като очарователно смел герой, притежаващ известна сила и сред нежната част от населението.

Участията му в "Князът", "Черните ангели", "Иван Кондарев" му носят и световна слава. Той е и сред основните звезди в  италианският сериал "Октопод" с Микеле Плачидо. А чарът му се проявява и в комедии, сред най-известната, от които е "Маневри на петия етаж". Неустоим ухажор е и в "Дами канят", но вместо да продължи тази нишка в друга комедия - "От нищо нещо", където си партнира с Анета Сотирова, ролята на привлекателния столичанин е поверена на Асен Кисимов, а Данаилов влиза в образа на мустакатия ревнив съпруг - селянин. Именно от последните два филма идват и незабравимите реплики, произнесени от него: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" и "Една крава почне ли да яде ризи, режи й главата!".

 Носител е на множество награди: "Аскеер", "Икар" и ордени "Стара планина" и "Златен век".

Екипът на БГ Радио изказва своите най-искрените съболезнования към близките и семейството на Стефан Данаилов.

Прочетете още