Книга и филм за юбилея на Васко Василев

Книга и филм за юбилея на Васко Василев
8 Октомври 2020

Луксозна книга албум на фотографа Христо Русев и филм на журналиста Георги Тошев подгряват 50-тия рожден ден на най-известния български цигулар в света Васко Василев. Виртуозът избра родния си град София за място на купона, който ще започне с концерт на 14 октомври в столичен клуб и ще премине в импровизирана премиера на книгата, включваща уникални фотографии от сцената, градове, бекстейдж по време на турнета в Испания, Великобритания, Япония и България.

Две години фотографът Христо Русев придружава Василев по време на негови пътувания. По същото време журналистът Георги Тошев решава да включи Василев в новата си поредица „Децата на Другата България“. Васко напуска родината на 9 години, заминавайки за Москва учи цигулка при прочути педагози.

През 1988 година Василев печели 3-те най-големи международни конкурси за цигулка - „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия. Същата година се премества и установява в Лондон, където продължа обучението си е Кралския музикален колеж. Между 19 и 21 г. възраст е гост концерт-майстор на Лондонския Симфоничен Оркестър и Лондонската Филхармония. На 21 г. печели титлата „Суперсолист” на Лионската Опера във Франция. На 23 г. става най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи и до момента и като творчески продуцент.

Създател е на формацията „Лауреат”, в която влизат различни музиканти, носители на престижни международни награди. С тях участва в множество концерти и записи на различни продукции. През годините е работил и записвал с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Рони Уудот „Ролинг Стоунс”, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня, Ирейжър, както и има голям репертоар филмова музика.

Прочетете още