"Истории от облака" - изложба на Нора Ампова

19 Април 2021

От 20-ти април до 9-ти май галерия Нюанс има удоволствието да представи самостоятелната изложба на Нора Ампова “Истории от облака”.

Нора Ампова е визуален артист, работещ в сферата на живописните медии. Характерен подход за нейното творчество e откровеността. Посланията в работите ѝ са разнообразни – лични или иронични. Проектите ѝ често имат социална насоченост.

Платната от настоящата изложбата овековечават различни разкази, на които облаците биват свидетели. Родени от въображението, това са истории за самота, уединение, щастие и спокойствие. Картините са рисувани през изминалата година в покрайнините на Женева, където Нора живее и работи. Пасторалните пейзажи, интимните моменти и необятните небеса крият в себе си препратка към нещо познато и любимо - с поглед към Алпите, но мисъл за Рила. Самотните басейни са реминисценция към работата на Дейвид Хокни и неговите пусти бездни заобиколени от жизнерадостни цветове. Облаците са бездушните воайори, те са част от случващото се, но са и паметта на този момент. Чрез 23 живописни платна Нора Ампова изследва тези мигове, преосмисля изживените дни и освобождава пространство за нови търсения.

"Воайор. Тих и непринадлежащ към гравитационните повърхности, той съхранява безпристрастно “файлове” от човешкото битие. Наблюдава ефирно истории за интимност, присъствие, дистанция, път и копнеж, докато ние падаме или се извисяваме. При определена светлина архивите му се “отварят”. Опитах да трансформирам част от тях в произведения. Чрез тях, преосмислям изживените дни и създавам нова папка."

Прочетете още