Благоевград става домакин на конкурс за произведения на фолклорна основа

Благоевград става домакин на конкурс за произведения на фолклорна основа
Снимка: Весник Труд
3 Октомври 2019

За първи път в Благоевград се провежда Национален конкурс за авторски, вокални и инстументрални произведения на фолклорна основа „Нова българска фолклорна музика 7/8“. Събитието се организира по идея и с помощта на българския родолюбец д-р Георги Лазаров, който от дълги години живее в Балтимор, САЩ, както и с професионалната подкрепа на народната певица Теодора Сърбинска, която е и почетен гражданин на Благоевград.

Заместник кметът на Община Благоевград Христина Шопова сподели на откриването на конкурса: „Чест е за нас да сме домакини на този толкова интересен конкурс, който има за цел да стимулира създаването на нови вокални и инструментални произведения за солово пеене и инструментални произведения, които да популяризират българското фолклорно наследство“.

 

Татяна Сърбинска, която от 29 г. живее и твори в САЩ не скри вълнението си, че конкурсът, който досега се е провеждал в Чепеларе, вече е с домакин Благоевград: „ В Благоевград е моето гнездо, тук съм израснала като професионалист, композитор, певец, музикант, тук съм намерила най – хубавите си приятели и имам най – хубавите си спомени“.

 

Конкурсът ще покаже уникалността, разнообразната ритмика и омайващата методика на българското фолклорно наследство. Уникалният размер 7/8 има символично значение за събитието. Той е изразител на богатството на неравноделните ритми, които дават неповторим чар на българската фолклорна музика.

Прочетете още