Благоевград отбелязва 107 г. от освобождението на Горна Джумая с богата културна програма

Благоевград отбелязва 107 г. от освобождението на Горна Джумая с богата културна програма
30 Септември 2019

На 5 октомври Община Благоевград ще отбележи 107 г. от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония. Честванията по повод годишнината ще бъдат през цялата седмица с много събития – концерти, изложби, шествия, конкурси, фестивали.

Днешният Благоевград е наследник на старото тракийско селище Скаптопара, което ще рече пазарен град. За първи път под името Горна Джумая се споменава в документ на Рилския манастир през 1502 г. като пазарище на Горна Струма за разлика от Баракли Джумая и Долна Струма. Празникът на града е славна дата в нашата история – избухва първата балканска война, донесла свободата на българите от Македония и Одринско. Този ден през 1912 г. е дългоочакван за свободното Царство България и още повече от останалите под чужда власт сънародници.

На 5 октомври празничният ден ще започне в 9:30 с Панахида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински. Панахидата ще бъде отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“. В 10:00 часа ще бъде издигнат националния флаг на Република България. В 10:45 ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение на площад „Мите Марков“. В 11:45 е концертът на Ансамбъл „Пирин“.

В празничния ден от 17:00 часа ще се състои и Тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград , на която традиционно ще бъдат връчени призовете „Личност на годината“.

За събитията по повод празника на Благоевград ще ви разказваме и в ефира на БГ Радио всяка вечер между 17:00 и 20:00 часа с Наско. Благоевград е и първият град – носител на наградата „Град посланик на българската музика“ от Годишните музикални награди на БГ Радио 2018 г.

Прочетете още