УНИЦЕФ започва кампанията „Образование за всяко дете“

УНИЦЕФ започва кампанията „Образование за всяко дете“
26 Май 2020

Инициативата цели да подпомогне деца със специални потребности да се включат пълноценно в образователния процес чрез изграждане на обучителна онлайн платформа.

УНИЦЕФ, в партньорство с Министерството на образованието и науката и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) – София град, започва кампания в подкрепа на приобщаващото онлайн образование на деца с увреждания.

Въпреки всички положени усилия до този момент в страната, децата с увреждания продължават да са най-изключените от образованието. Промените, наложени заради COVID-19 допълнително усложниха ситуацията. Според оценката на Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, едно от пет деца не получава допълнителна подкрепа, и така на практика рискува да остане извън образователния процес.

Решението:
Специалистите и ресурсните учители, работещи с деца с увреждания, ясно идентифицираха нуждата от допълнителна онлайн подкрепа както за децата, така и за самите преподаватели и родители. В отговор на тази нужда, УНИЦЕФ, заедно със своите партньори, ще разработи първата по рода си в страната дигитална образователна платформа, която ще направи образователния процес по-достъпен за самите деца. Тя ще подобри и работата на всички, които подкрепят детето – специалисти, учители, родители, като освен необходимите материали, ще им помогне да бъдат свързани в този процес. Средствата за създаване на платформата ще бъдат набрани чрез застъпническата и фондонабирателна кампания „Образование за всяко дете“.

Прочетете още