Силно международно участие ще разтърси сцената на Банско джаз фест 2021

Силно международно участие ще разтърси сцената на Банско джаз фест 2021
23 Юли 2021

Седем са чуждестранните формации, които ще вземат участие в тазгодишния Банско джаз фест 2021. Любими на публиката изпълнители от Австрия, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Северна Македония ще представят най-новите си музикални проекти на сцената в града между 7 и 14 август. С подбора на музикантите, организаторите на фестивала гарантират широк диапазон на жанровото разнообразие, което ще гарантира висок градус на сцената и през осемте дни на събитието.

Първото международно участие ще е на 08.08, когато една от най-популярните групи в Северна Македония – FОLTIN ще излезе на сцената в Банско. Бандата ще въвлече аудиторията в своето „електро-акустично псевдоемигрантско кабаре“, в което музиката е трудна за дефиниране, звучи непредсказуемо и предизвикателно, на моменти е дори сюрреалистична и пълна с изненади.

На следващия ден – 09.08, веднага след Вики Алмазиду, на сцената ще излязат музикантите от Human Touch. В своята богата биография, гръцкото трио има редица съвместни участия с Милчо Левиев и Вики Алмазиду, което ги превръща в естествено и силно емоционално продължение на проекта „Милчо завинаги“.

На 10.08 във фестивала ще вземе участие българо-сръбския проект DEVET. Уникалният стил на тяхната музика се изгражда върху мотиви от различни страни, вплетени в умело джаз музициране, с което се създава неповторима атмосфера, изпълнена с енергията на виртуозния саксофон и ритмиката на лиричното пиано. В допълнение към двамата музиканти, на сцената с тях ще излезе и бившата беквокалистка на Хосе Фелисиано - Йелена Кристич. Заедно тримата правят етно-джаз перформанс, който обещава да вдигне на крака публиката в Банско.

На 11.08 участието на фестивала ще бъде подчертано международно. Последователно за публиката ще свирят сърбо-австрийското дуо Вила Мадалена. Музиката, която ще изпълнят, може да бъде описана като вълнуващо пътешествие в света на откритията. Изпъстрена е с игриво остроумие, преплитане на стилове, начини на звукоизвличане, музикални традиции пълна стилистична независимост. След тях, ритъмът ще прелее в музиката на трио Билал Караман. Самият Билал е един от най-обещаващите млади изпълнители в южната ни съседка, който съчетавайки разнообразни стилове печели множество награди, между които тази за „най-добър изгряващ джаз китарист“.

Банско джаз фест е най-продължителният джаз фестивал у нас, като участие на него ще вземат над 15 български и международни групи. Цялата програма на фестивала можете да видите тук: www.banskojazzfest.com

Прочетете още