Благоевград обяви носителите на приза „Личност на годината“

Благоевград обяви носителите на приза „Личност на годината“
Снимка: TOPNOVINI.BG
5 Октомври 2019

По традиция на празника на Благоевград всяка година се провежда тържествена сесия на Общинския съвет и церемония по награждаването „Личност на годината“.

В залата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ - Иво Николов, временно изпълняващ длъжността кмет на община Благоевград, Стиепан Ковач, кмет на Община Чаковец, Зоран Видивич, зам. кметовете на Благоевград – Христина Шопова и инж. Емилия Тунева, делегати, общински съветници и общественици. С музикален поздрав Биг бенд – Благоевград посрещаха гостите докато влизаха в залата по червен килим. В началото на събитието прозвучаха химните на Република България и Европейския съюз. След това на фона на изпълнението на песента „Родна земя“ беше представен кратък филм за Благоевград. Кандидатът за кмет на Община Благоевград от ПП ГЕРБ и председател на инициативния комитет „100 години свобода“ д-р Атанас Камбитов каза, че „преди 107 години след петвековно робство и то за втори път нашият край поема своята глътка свобода“. Той припомни, че първото освобождение на града се случва още през 1878 г., а второто, на 5 октомври 1912 г., което е още в първия ден на Балканската война. „Това е нашият 3-ти март. Тази свобода, която сме получили е била дълго жадувана и тежко изстрадана. За нея е платена висока цена“, каза още д- р Атанас Камбитов.

Победители в отделните категории за „Личност на годината“ станаха:

Категория „Бизнес и предприемачество“ – Лора Бекташева и фирма „БИНЕР“

Категория „Финанси“ и “Отличен партньор на Община Благоевград”  –  ОББ

Категория „Здравеопазване“ –  д-р Огнян Митев

Категория „Култура“ – Малгожата Гребска Кулов, Андраш Кончалиев и Стоимен Добрев

Категория „Медии“ –  Красимир Узунов, посмъртно

Категория „Спорт“ – Ива Уорън

Категория „Образование“ – Ваня Стоева

Категория „Право“ – Катя Бельова

Категория  „Социални дейности“ – Лили Максева

Категория „Хора в неравностойно положеие“ –  Валери Маринов и Надежда Германова

Категориите „Морал - отец Андон Шавулев

Категория „Съхранение на традициите – Александър Миразчийски

Категория “Пример за професионализъм и гражданска ангажираност ” –  командир Антон Доклев, капитан Борислав Войнов и старши инспектор Валентин Василев

За цялостен принос в областта на образованието – дългогодишният училищен директор Христо Манчев

За принос в съхранението и разпространението на българската  култура и традиции зад граница – Татяна Сърбинска

На церемонията бяха връчени и стипендии на деца с постижения в областта на науката и изкуството.

В програмата взеха участие и изключителните Константина Димитрова, Александрина Механджийска,  Люси Сивикова, Зоя Ангелова, Петя Стойчева, Боян Георгиев, Ерика Марчева.

Церемонията беше и със специалното участие на Марияна Мирчева  и  Бойко Цветанов  - един от най-добрите световни тенори, солист на Националната опера и на операта в Цюрих,  специализирал във Виена, Рим и Бусето и директор на Камерна опера – Благоевград от новия творчески сезон.

Прочетете още