Стартер без шофьор

Интервю с Бойко Борисов в "Стартер без шьофор" с Георги Коритаров.

Спри аутоплeя
22 Юли 2016

"Създаване на демилитаризирана зона около Черно море е ключов геополитически проект, който може да бъде иницииран от България в създалата се ситуация в региона" е едно от ключовите послания, които Бойко Борисов отправи в интервю специално за "Стартер без шофьор" със Симеон, Богдана и Георги Коритаров по БГ Радио на 22 юли 2016 г. Какъв още беше коментарът на премиера на обстановката на Балканите и какви според него са решенията за намаляне на ескалацията на напрежение, което би могло да доведе до много сериозни последици, чуйте в интервюто му или прочетете тук. Текстът е дословно във вида, в който прозвуча в ефира на БГ Радио.

 

СТЕНОГРАМА НА ИНТЕРВЮТО НА ГЕОРГИ КОРИТАРОВ И СИМЕОН КОЛЕВ С БОЙКО БОРИСОВ ПО БГ РАДИО НА 22.07.2016 г.

 

ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Добър ден, господин Премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: Добър ден!

ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Казахте нещо изключително важно в интервюто си по Нова Телевизия /в "Здравей, България" на 22 юли между 8 и 8.30 ч. бел. ред./  - едно предположение, очевидно обосновано, за много сериозни предизвикателства, които ни предстоят преди президентските избори. Бихте ли могъл да бъдете малко по-конкретен, като на тази основа очертаете и нужната консолидация в българското общество.

БОЙКО БОРИСОВ: Добър ден на вашите слушатели. Извънредно положение в Турция, извънредно положение във Франция, тежък конфликт в Украйна и Черноморието,  в Македония политическите партии не могат да се разберат не за правителство, а за дата за избори, в Гърция бежанска вълна, финансовата криза и проблемите, които съществуват около граница им - знаете, затварянето от фермери и какво ли не....  С една дума, регионът ни е такъв, че действително изисква голяма консолидация на политически партии, на обществени деятели, на медии. Виждате, че дори в една Америка, където сме свикнали всичко  да е канализирано, да ги даваме за пример, през ден полицаи убиват граждани или граждани убиват полицаи. Виждате, че един от кандидат-президентите задава съвсем други параметри, а в една демократична държава като Щатите кой ще спечели – Доналд Тръмп или Клинтън - само народът ще каже. Но от това, което чуем в предизборните кампании може да има драматични промени, ако един от двамата кандидати надделее. С една дума, мощният бежански поток и това, което заля Европа буквално и като си представим, че в Турция има вече 3 милиона бежанци, а ние сме първата европейска и сигурна държава и граница... Съседите в Гърция се притесняват, защото виждат, че от гръцка страна ние нямаме ограда. Македония знаете под какъв натиск е подложена... С една дума, аз не виждам нищо розово на хоризонта, не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план.

ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Предвоенна ли е обстановката в света? Вие доста категорично за първи път логично предсказахте, че при тази инерция на напрежение и натрупване, сблъсъкът е неизбежен.

БОЙКО БОРИСОВ: Вие сте много по-компетентен в събитията от близкото и далечното минало, не бих се конкурирал с вас, но ако видите как са възниквали войните, как са вървели ескалацията, напрежението, въоръжаването... На практика в един момент в спорта изкристализира огромното напрежение между великите сили и това дава отражение върху психиката, настроенията, омразата, ако щете в цели народи в света... Нищо оптимистично не виждам в този аспект.

ГЕОРГИ КОРИТАРОВ: Аз, обаче виждам, и това е вашата идея за Черно море като демилитаризирана зона, защото разглеждам това не просто като формула, а като парадигма: Тоест, една разгърната система от стъпки, която би могла, /разбира се, предполагам че и вие имате нещо подобно предвид и го загатнахте/, идеята за демилитиризация на Черно море да бъде съпроводена с политически проект, който да включва деокупация на Украйна. В същото време удовлетворяването на стратегически интереси на Русия, на Украйна, което означава и на Европейския съюз, и на онази част, която наричаме Евразия.. И в този смисъл една такава инициатива, ако бъде добре осмислена, бихте ли се ангажирали наистина да я отстоявате пред нашите партньори в НАТО и в Европейския Съюз, но така че тя да заложи начелото на проект за сложни преговори?

БОЙКО БОРИСОВ: Много добре го формулирахте. Аз едва ли съм първият или единственият, който е имал такава идея. Само че има по-важен елемент. Ние като лоялен член на НАТО не бива да ги поставяме пред свършен факт. Точно обратното. Мисля, че имам авторитета, уважението и разбирането на много колеги от Европа и би могло в стъпки, в разговори, в намиране на решения като начало да се спре ескалацията на въоръженията. Нека всяка държава да си стабилизира армията, няма нищо лошо и животът го налага. Но в същото време, както настояваме и осъдихме това, което се направи в Украйна, а пък и военни се лекуват и то на наши издръжки в България. Както казваме, Нишките споразумения не само че трябва да се спазват, а да станат и основа на по-нататъшни регулирания на отношенията между две големи държави каквито са Украйна и Русия на границата на Черно море и всичко това да мине през подобряване на отношенията. По този начин ще се стигне до намаляване на ескалацията на напрежение и ненужното хвърляне на десетки милиарди за превъоръжаване и допълнително въоръжаване на флотилии и сухопътни войски и така нататък. Просто искам много отговорно, или поне аз така си мисля, че надали има политик, или лидер, който да не иска мир, който да не иска парите да отиват за социални системи, хората да бъдат по-добре платени, да живеят по-добре, инфраструктурата да се развива. Залагам на доброто в колегите, за да търсим такъв вариант. Но аз  съм свикнал преди да кажа нещо категорично да го изговоря с всички колеги. Сега, август месец, с румънския президент и с канцлера ще говорим на тези теми ще ги поставя по всички други нива, Търсим координация, още повече че ние имаме с Русия да решаваме няколко тежки въпроса – за ядрения реактор, за газовите тръби на целия Южен поток, които са в нашите пристанища във Варна и Бургас. Това са неща, които можем да решим само с добронамерен тон. Като прибавим и вчера успешното представяне на госпожа Ирина Бокова. Знаете, че в края на краищата 15-те държави от Съвета за сигурност трябва да се произнесат „За“. Трябва да се опитаме да намерим по-умерения тон, затова казвам, че в тази ситуация толкова сложна, всеки от нас дори във вътрешно политически план трябва да си мери приказките и да търси по важните задачи консолидация и да можем, политическите лидери, да си говорим.

ГЕОРГИ КОРИТАРОВ:  Консолидация на основата на евроатлантическите модерни ценности на демокрацията, но и нещо важно – наистина сигурен съм, че сте приел това, което сам казахте - Черно море като  демилитаризирана зона да стане основа на проект, зад който да застанете не само с отговорност, но и нашата държава да го разгърне като инициатива за дипломация.

БОЙКО БОРИСОВ: Точно така, но разликата по мнението ни по въпроса с БСП е, че аз не искам да отида на тези разговори с взето решение и да го тропна на масата „Ние така сме решили.“. Така не се постъпва партньорски.  Да, ние така мислим, големите партии в България така мислят. Да, ние сме за мир, сътрудничество, развитие на транспортни коридори, добив на газ, туризъм, всичко това да бъде в нашето Черно море.  Да го направим разумно, с авторитет, без да поставяме колегите пред  свършен факт, на базата на разума, мисля, че това ще се опитам да го направя и ще бъде правилно.

СИМЕОН КОЛЕВ: Това, което казахте за консолидацията е мъдро и рационално. Аз искам да Ви попитам: Кои са трите теми, около които трябва да се консолидира страната, кои трябва да бъдат трите теми, около които трябва да бъдем бетон – всички партии, всички медии, цялото общество. Едната  тази ли да бъде – за демилитаризацията на Черно море, например?

БОЙКО БОРИСОВ: Едната трябва да бъде за добросъседството ни с всички, защото това са ни съседите, така Господ ни е отредил, тук сме. В справянето с нарастващата бежанска криза тук трябва да сме като едно. С разум и толерантност да решим енергийните проекти, защото вече РОССАТОМ ни поставят въпрос кога ще плащаме, а това са стотици милиони евра. Лесно е да кажеш „Борисов погледал на изток или погледнал на еди къде си“, а трябва там да плащаме. И затова трябва да нормализираме отношенията. Това не е за упрекване, според мен. И затова сега като наблюдавам ситуацията, която, повтарям, нека да съм лош пророк, нека да не изляза прав, това ще бъде най-голямата ми радост да кажат „видяхте ли, той мислеше така, ама не се получи“ това ще е радост за мен, но действително сега всяка политическа партия трябва да помисли за профила на своя кандидат-президент на първо място да е такъв, че ако успее, да може да седне с другите политически партии, с парламентарното мнозинство и с опозицията по такива теми да може да комуникира. Самата кампания на ГЕРБ ще бъде такава, че да не предизвиква омраза, а да отваря врати впоследствие. И това го осъзнава цялото ръководство на партията.

А  в същото време сегашната ситуация ни дава възможност да станем един от най-важните членове на НАТО и да съумеем при добра политика хем да си стабилизираме армиите и да сме действително важен член на НАТО, хем в същото време с добър такт и умения стига да успеем, да си нормализираме и да не превръщаме Русия в основен враг. Напротив, ние имаме да решаваме въпроси с тях. А и виждате сега колко туристи идват. Ако и ние се включим на цяло гърло да викаме в конфронтацията, ще ни донесе огромни загуби и, ако само със загуби се разминем, ще е малкият дявол. Да намерим начин да бъдем по-конструктивни. За това виждате аз вече година и половина нямам спомен някой от вас да съм нагрубил нападнал или обидил някой от своите опоненти. Не че толкова съм се променил и съм станал по-добър, просто осъзнавам, че в тези тежки времена не може да се обиждаш с един човек и след това да търсиш подкрепа от него или обратното. Утре може да дойде друг на моя пост, вие виждате, премиерският пост в България се сменя често, така трябва да се отнесе и следващият, който дойде.

СИМЕОН КОЛЕВ: Благодарим Ви, господин Премиер, нека силата бъде с Вас

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря!