БГ Радио и издателство Colibri ти подаряват книгата на седмицата.

Тази седмица БГ Радио и издателство Colibri ви дават възможност да спечелите книгата на ненадминатия майстор на кратка проза Труман Капоти „Познатият непознат. Ранни разкази“. Книгата може да бъде ваша, ако в петък, 15 декември, се свържете първи с ефирния телефон на БГ Радио и дадете верен отговор на въпроса, който Наско ще ви зададе между 17 и 18 ч. в ефир.

Снимка:

„Познатият непознат. Ранни разкази“ е първото проявление на гения на писателя да създава незабравими герои със сложни характери. Капоти винаги е бил привлечен от хората в периферията на обществото, отхвърлените, беззащитните – жените, децата, афроамериканците, бедните, – защото още от ранна възраст се чувства като един от тях. Тук малко момче се сблъсква с ужасяващо насилие, преследвайки в гората избягал затворник. Дребнава завист съсипва живота на едно от най-популярните момичета в престижна частна гимназия. Разговорът на две светски дами от Ню Йорк разкрива грозни тайни. И децата, и възрастните в тези разкази търсят разбиране в един несигурен свят. Това са истории за расизъм и неправда, за насилие, за бедност и отчаяние. За състрадание, за мъдрост и чудеса. А най-силен от всичко е кънтящият глас на писателя, станал по-късно един от най-самобитните творци на американската проза.

Труман Капоти набира популярност едва двайсетинагодишен с ранните си разкази, а първият му роман „Други гласове, други стаи” и новелата „Арфата на тревите” затвърждават репутацията му на един от най-талантливите гласове на следвоенното поколение.  Сред коронните му творби са екранизираният роман „Закуска в Тифани”, сборникът с разкази и очерци „Музика за хамелеони” и шедьовърът „Хладнокръвно”, дал тласък на нов жанр – true crime. По повод навършването на 90 години от рождението на писателя „Модърн Лайбръри” представи „Събрани разкази”, първата пълна колекция с неговата кратка проза, издадена у нас от „Колибри”. Лаконични и прочувствени, разказите от сборника „Познатият непознат. Ранни разкази” ще ви доближат до един непознат Труман Капоти – от младежките му години, когато той намира уникалния си творчески глас.