БГ Радио и издателство Colibri ти подаряват книгата на седмицата.

Тази седмица БГ Радио и издателство Colibri ви дават възмжност да спечелите новата книга на Елица Георгиева „Космонавтите само минават“ – романът получава отличието „Андре Дюбрьой” (за първи роман, написан с хумор и критично чувство). Книгата може да бъде ваша, ако в петък, 25 август, се свържете първи с ефирния телефон на БГ Радио и дадете верен отговор на въпроса, който Деси ще ви зададе между 14 и 16 ч. в ефир.

От 25 август написания на френски роман „Космонавтите само минават” може да се намери на български език в превод на Росица Ташева. В „Космонавтите само минават“ едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще : да стане Юрий Гагарин, а после и Кърт Кобейн, или поне партизанин като дядо си за да му позволят да засади борче в училищния двор и по този начин да впечатли Констанца, вечната й приятелка или най-големия й враг. А докато си сменя идолите, които непрестанно загиват по неясни обстоятелства, докато трупа опит и разочарования, личната й история неусетно се свързва с Историята на страната й, малко преди големия демократичен взрив.

 „Космонавтите само минават” е написана със самоирония и тъжен хумор автофикция, с която Елица Георгиева започва една обещаваща литературна кариера. Очаровал френския читател с наивната мъдрост на своята героиня, романът несъмнено ще стопли сърцето и на сънародниците й в България.

Елица Георгиева е родена в София през 1982 г., живее от 15 години в Париж, където завършва магистратура по кино и творческо писане и реализира многобройни проекти в областта на документалното кино, литературното писане и пърформънса. Елица е автор на три творчески документални филма: „Чужденка/-ки” – дипломната й работа, „В очакване” и „Всяка стена е врата” – две награди на престижния парижки фестивал „Кино на реалното”: специалната Награда на библиотеките и специалната награда на Френския институт.