Ученици на Райна Кабаиванска се събират в Софийската опера за спектакъл на “Турандот”

Ученици на Райна Кабаиванска се събират в Софийската опера за спектакъл на “Турандот”
21 Ноември 2016

Постановката ще се играе в три представления през декември в чест на 25-та годишнина от създаването на Нов български университет.

Млади оперни изпълнители с международна кариера от Школата на Райна Кабаиванска ще представят “Турандот” на Джакомо Пучини в Софийската опера и балет на 9, 11 и 13 декември под диригентството на Никола Пашковски, асистентът на Рикардо Мути. 

Проектът е съвместна продукция на Софийската опера и балет, Нов български университет и Фонд “Райна Кабаиванска” и представя в главните роли ученици на Райна Кабаиванска. Младите артисти, участници в продукцията от България, Италия, Южна Корея, Испания, Китай  и Сърбия, се усъвършенстват в майсторските класове на голямата оперна актриса в НБУ, Академия Киджана в Сиена и Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена, Италия.

Постановката на “Турандот”, която вече е представяна в Япония, Гърция, Германия, Швейцария е с участието на хора и оркестъра на Софийската опера и под режисурата на академик Пламен Карталов. През 2018 г. тя ще се играе за трети път в Япония.  

“Турандот” е третият проект в продължение на усилията на Райна Кабаиванска да работи за откриването и развитието на млади таланти, както и за тяхното представяне на световната оперна сцена.  През 2010 г. Софийската опера, Нов български университет и фонд “Райна Кабаиванска” представят операта „Бохеми“ със студенти на Райна Кабаиванска от България и Италия. Постановката се играе в шест представления в София през 2010 и 2011 г., а през януари 2012 г. – и в два спектакъла в Театро Комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия. През декември 2012 г. бе реализиран и втори оперен спектакъл – „Вертер“ на Жул Масне, постановка на Софийската опера и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел, Белгия, в партньорство с Нов български университет.

Амбицията на продуцентите и тази година е, след премиерата си пред българска публика, спектакълът на “Турандот” да бъде представен и на международна сцена.

 

Тагове: Концерт

Прочетете още