Проучване на Shell разкрива моделите на поведение на шофьорите

Проучване на Shell разкрива моделите на поведение на шофьорите
23 Май 2018

Експериментът на Shell използва модерни технологии, чат-бот, мобилни приложения и GPS, за да проследи представянето на автомобилисти от България, Полша, Словакия, Чехия и Унгария.

През 2017 г. Shell и БГ Радио направиха съвместно първата класация Топ 100 български песни за пътуване, която се излъчи на 2 септември за рекордните 10 часа от търговски комплекс Shell Изток.

Музиката е ключ към по-добро представяне на пътя, както и това дали водачът обича да шофира, и се наслаждава на времето си зад волана. Шофьорите, които слушат музика отбелязват по-висока ефективност. Плавността на придвижване също се покачва при онези, които слушат музика.

Изследването на Shell разкрва 5 отличителни типа характери на шофьорите в Централна и Източна Европа:

България (Бдителни и владеещи ситуацията): Устойчиви на стресиращи ситуации, българските шофьори са най-добре представящите се на пътя от гледна точка на ефективност на шофиране. Те не са склонни да поемат риск и правят уверен избор докато шофират, за да предпазят себе си и пътниците си.

Полша (Социални и разговорливи): Полските шофьори се зареждат с енергията на другите, затова харесват да имат спътници в колата. Тяхната грижовна и подкрепяща натура, и съпричастност към останалите - пътници и участници в движението, води до повече удовлетворение зад кормилото, и по-безопасни пътувания.

Словакия (Алтруистични и амбициозни): Реалистичната и амбициозна природа на словашките шофьори означава, че те имат по-ефективни пътувания, и се чувстват по-безопасно на пътя.

Унгария (Творчески настроени и изобретателни): Шофирането е средство за изразяване на унгарските шофьори, които обичат да бъдат на път и се чувстват сигурни зад волана. Техните колебания в настроението обаче водят до по-малко ефективни пътувания.

Чехия (Отворени и екстровертни): Профилът на чешките водачи показва, че те са много ангажирани със социални дейности в ежедневието си. Техният екстровертен характер предполага, че обръщат голямо внимание на другите участници в движението.

- 84160 данни на участващите български шофьори са изследвани, което обединява статистиката от всички използвани технологии.
- 77 % от участниците в изследването са мъже, 23 % - жени.
- Средната възраст на участниците е 35 години.
- Средна продължителност на измерено пътуване е 28,6 минути.
- Средна скорост 32 км/ч.
- Средно изминато разстояние - 21 км.
- Ефективността на пътуването, измерена от приложението на Shell - Shell Drive e 63,3 (при скала от 0-100), което е най-високият резултат за ефективно пътуване.
- Участниците бяха поканени да се включат чрез приложението Shell App, налично онлайн за iOS и Android.

Прочетете още